Miksi epämiellyttävien asioiden esiin ottaminen on niin vaikeaa? Vastausta tuskin tarvitsee etsiä kaukaa. Voimme tulla ymmärretyksi väärin, jolloin asia kääntyy meitä vastaan. Puuttumistamme voidaan pitää tunkeiluna henkilökohtaiselle reviirille, johon ei ole muilla asiaa. Tilanne voi tuottaa mielipahaa ja loukattuja tunteita, joka on epämiellyttävää sekä puheeksi ottajalle että henkilölle, jota asia koskee. Emme myöskään tarvitse ketään kertomaan, miten omaa elämää tulee elää. Kukapa haluaisi pilata muuten vaivatonta suhdetta ottamalla puheeksi jotain idylliä särkevää, kuten parisuhteeseen tai perheeseen liittyvä väkivalta. Voihan olla, että ongelma häviää itsekseen tai odotellaan, jos asianomainen itse tai joku toinen ottaisi asian puheeksi. Jos kuitenkin tunnet omantunnon pistoksen, tiedät, ettei tilanne odottelulla parane - päinvastoin. Osoita välittämistä, ota asia puheeksi ja kerro huolesta.

Jokainen voi miettiä, miten itse haluaisi vaikeat asiat otettavan puheeksi. Äkkijyrkkä lähestyminen ja ulkopuolinen tulkinta itseä koskevasta ongelmasta koetaan usein arvosteluksi, joka ei herätä luottamusta tasapuolisesta vuorovaikutuksesta. Sen sijaan huolen kautta lähestyminen avaa vuoropuhelun tavalla, joka voidaan kokea aitona ja kunnioittavana. Se ei ole moittimista, vaan huolen sanoittamista. Monta kertaa myös ihminen itse kokee huolta omasta tilanteesta, muttei ole pystynyt kertomaan asiasta kenellekään sen arkaluonteisuuden takia. Ei ole myöskään helppoa myöntää, jos on tullut huonosti kohdelluksi tai on itse satuttanut läheisiä. Kysymys on asenteesta. Työnnämmekö pään mieluummin pensaaseen vai kohtaammeko katseen rohkeasti ja myötätuntoisesti?

Huolen ilmaisu on aina oikein. Se osoittaa, että välitämme. Huolta värittää usein ennakkokäsitys parisuhde- ja perheväkivallasta, sen tekijöistä ja kokijoista. Kaunistahan siitä ei saa tekemälläkään. Huolimatta käsityksestämme, tai taustalla olevista syistä ja olosuhteista, väkivalta on aina väärin. Siihen pitää puuttua, ei katsoa läpi sormien. Kuka siis oletkin, mitä työtä teetkin, missä asemassa oletkin, ota huoli puheeksi, kun epäilys herää. Puhu, kysy, soita tai tekstaa: Hei, mitä kuuluu? Onko kaikki hyvin? Huolestuin, kun näytit kovin…

Paula Bruce-Haatainen
Lyömätön Linja Espoossa ry:n hallituksen jäsen

facebook_page_plugin